Ada “SESUATU” Yang Tak Kena. Apa Yang Ditemui Dalam Bilik Rokok Airport ni Sangat MENGEJUTKAN

Di sebuah lapangan terbang, tengah nak ke GATE penerbangan, ternampak bilik rokok. Sekali pintas takde apa yang pelik, tapi bila tertengok kali kedua baru perasan ada “sesuatu” yang tak kena. Mengejutkan. Siapa sangka. Baca dan kongsikan…

Ada “SESUATU” Yang Tak Kena. Apa Yang Ditemui Dalam Bilik Rokok Airport ni Sangat MENGEJUTKAN | Khalifah Mail Online – Bagaimana agaknya rupa paru-paru anda? Pernah terfikir tak. Penemuan yang dirakam kan di sebuah Lapangan Terbang Antarabangsa ini pasti memeranjatkan semua. Jom tengok apa yang terjadi..

Memang tidak dapat dinafikan lagi bahawa merokok adalah tidak baik untuk kesihatan. Walau perokok sekalipun tidak akan menyangkal kenyataan ini. Oleh kerana itulah Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles Washington ini menyediakan sebuah bilik khas untuk perokok untuk merokok.

Ada sesuatu yang ganjil mengenai siling di bilik merokok ini. Lihat.
Satu siling adalah dari ruangan luar bilik merokok dan yang satu lagi adalah dari bilik untuk merokok. Bolehkah anda meneka yang mana satu bilik untuk merokok?

Nampak apa-apa perbezaan?

Sekarang anda faham kan betapa bahayanya merokok? Beginilah keadaan paru-paru anda yang merokok tidak lama lagi!

FAKTA MERUNSINGKAN AKIBAT ROKOK

-50% dari golongan lelaki di Malaysia adalah perokok.
-Di Kuala Lumpur, nisbah antara perokok lelaki dan wanita di bawah umur 30 tahun adalah 5:1.
-Kadar merokok dari golongan remaja dan wanita semakin meningkat. 25% dari pelajar sekolah berumur 15 tahun ke atas pernah mencuba merokok dan 70% dari kumpulan ini akan menjadi perokok apabila meninggalkan bangku sekolah.
-60-75% dari asap rokok akan disedut oleh orang yang tidak merokok.
-Hanya 50% perokok akan dapat menjangkau umur 70 tahun.
-Rakyat Malaysia membelanjakan RM1.5 bilion setiap tahun untuk membeli rokok.

Sumber : Laicikang

Sumber : Bahagian Pendidikan Kesihatan

Reply